top of page

קבצי מולטימדיה

שאלות ברומו של עולם וקורונה

לא פעם בחיים העולם "משתגע" קורים דברים גדולים לפעמים נוראיים שגורמים לנו לתהות מה הקטע?

לפעמים זה גורם לכעוס ולשאול שאלות לא פשוטות על החיים האלה..

לפעמים זה דווקא דוחף אותנו לשאול את עצמנו מה תפקידנו אל מול זה..

בעמוד שלפניכם ישנה הזדמנות לשאול!
מוזמנים להעלות שאלות שמטרידות או מסתובבות לכם בראש בימים המבודדים האלו.


הבאנו שני מומחים בעלי ידע רב לענות, אולי תמצאו בדבריהם תשובה..
האחד הרב גבי- רב המועצה האזורית בני שמעון
השני- יאיר טיקטין, המנהל החינוכי של המכינת הקדם צבאית "עמיחי"

נוער יקר

במהלך עשר השנים האחרונות אני מנהל את מכינת עמיחי, מכינה מעורבת של בנות ובנים, חילונים מסורתיים ודתיים שבחרו לדחות את גיוסם בשנה לטובת שנה של העמקת זהותם האישית, התנדבות והכנה לשירות משמעותי. והנה פתאום, בלי הכנה מוקדמת נכפה עלינו לסגור את המכינה ולשבת בבית. להלן שבע טיפים ועוד אחד. שלדעתי יכולים לסייע לנו בזמן הסגר והבידוד. שבע טיפים שיכולים לעזור לנו לא להשתגע:

עזרה. זה הזמן לקחת אחריות ולראות מי לידינו זקוק לעזרה, עכשיו זה הזמן שבו דווקא אתם – הנוער שאין לו את עול המשפחה על כתפיו לראות מי זקוק לעזרה בסביבה הקרובה שלו.  גם אם אתם עצכם בחרדה ובחוסר וודאות, קחו בחשבון שבסביבה שלכם יש כאלה שמתקשים עוד יותר, וברגעי קושי זה הזמן להראות מנהיגות ולעזור למי שנזקק (תוך כדי שמירה על כללי משרד הבריאות כמובן).

חלומות. תמיד חלמתם ללמוד ערבית מדוברת ולא היה לכם זמן? תמיד רציתם לסדר את הארון ולזרוק את הבגדים הישנים. אז עכשיו סוף סוף יש לכם זמן. חשוב להציב לעצמיכם מטרות לחופשה הארוכה ולנסות להגשים חלומות. אם החלום שלכם זה לארגן מסיבת טבע ענקית- אז זה לא הזמן , אבל אולי ניתן ללמוד איך להיות די'גי דרך המחשב? תכינו לעצמיכם רשימת משימות

 

ללמוד. אסור לנו להתנוון. דווקא החופש ואפילו הבידוד שנכפו עלינו הם זמן מצוין לקריאה וללימוד. זה הזמן לבחור ספר (לא נטפליקס...) ולקרוא אותו מכריכה לכריכה.

 

כושר גופני. על אף  הסגר החלקי אסור לנו לנוון את הגוף , צריך למצוא את הדרכים לשמור על תזונה נכונה וכושר גופני (תוך שמירה על ההנחיות של משרד הבריאות)

 

חברות. אולי הדבר הכי קשה בימי הקורונה היא השאלה איך אפשר לשמור חברות טובה בזמן שבו לא ניתן להיפגש. איך להיות בבידוד אבל לא בבדידות. זה הזמן להיות יצירתיים ולחשוב איך ניתן לחזק את החברות גם בזמן שאין יכולת להיפגש פנים אל פנים. איך הרוח והאהבה שבלב יותר חזקים ממגבלות הגוף.

זמן לעצמינו. נגיף הקורונה כפה עלינו זמן להיות לבד, יש לנו הזדמנות פז להכיר קצת יותר טוב את עצמינו.  בצורה דומה כתב א.ד גורדון (אחד מראשי הציונות) במכתב לרחל כצנלסון (מייסדת ארגון "פועלות ארץ ישראל" ולימים אשתו של הנשיא השלישי של מדינת ישראל , זלמן שז"ר): "לא גורל ולא קורבנות! האדם צריך להיות פועל ולא נפעל. ואם יפול- יפול בתור לוחם, או טוב מזה בתור יוצר... מרכז החיים הוא לא שם ולא פה , כי אם בך, ב'אני' שלך. ...בקשי את מרכז החיים בנפשך. כאשר תמצאי- כל העולם לפנייך וכל החיים חייך, כי אל אשר תבואי, שם יהיה מרכז החיים , כי שם ה'אני' שלך.... " (מכתבים ורשימות עמ' 72-73)

 

משפחה. זה לא קל להיות כל היום עם כל המשפחה ביחד באותו הבית. השהות המשותפת גורמת לנו לפעמים לריב עם ההורים או עם האחים הקטנים או הגדולים. כמו שלכם זה לא קל, גם להורים זה לא פשוט. זה הזמן לנסות להתעלות ולהיות "הגורם המגשר" שמצליח להשלים בין המריבות, ולא חלילה להיות הגורם המתסיס. זה הזמן , למצוא רגע של שקט עם אבא או אימא ולשאול אותם האם הם צריכים עזרה. ובמעגלים הרחבים יותר- לא לשכוח להתקשר לסבא וסבתא, לדודים ולבני דודים. השהות המשותפת ביחד היא הזדמנות לגיבוש משפחתי ולהכרות טובה יותר זה עם זה.

 

ועוד טיפ אחרון, לשמור על אופטימיות.  כמו שאמר סופר במד"ב הבריטי דאגלס אדמס "רק בלי פאניקה" זה הזמן למרות הכל להרים את הראש ולהסתכל לעבר האביב והפריחה המשגעת בשדות.

 

ונסיים בשיר של חיים גורי שנמצא בעזבונו אחרי מותו:

בּוֹא קְצָת שֶׁקֶט, בּוֹא קְצָת שִׁעֲמוּם/ מַגִּיעַ לְךָ/
הַכֹּל כָּל כָּךְ צוֹעֵק פֹּה, לֹא גָּמוּר./(אֵין רֶמֶז לִמְנוּחָה)
מָה שְׁלוֹמְךָ?!/שׁוֹאֲלִים אוֹתִי בָּרְחוֹב/ אֲנָשִׁים לְמִינֵיהֶם/

שְׁלוֹמִי כִּשְׁלוֹם עַמִּי,/ אֲנִי מֵשִׁיב לָהֶם/
וְאָז פּוֹלְטִים הֵם אֲנָחָה קְצָרָה/ כְּשֻׁתָּפִים לְעֵת צָרָה/
יִהְיֶה טוֹב! אֲנִי מַבְטִיחַ/
כְּאִישׁ סוֹדוֹ שֶׁל הַמָּשִׁיחַ!

מוזמנים לשיחה או לעצה.  יאיר טיקטין. 052-6091396

בוא קצת שקט, בוא קצת שעמום

באמצע הקושי שוכנת הזדמנות


חברי וחברותי היקרים
נוער בני שמעון

לא הולך לחפור לכם על שמירת הכללים הבריאותיים, מותר להתכנס או אסור, כמה ולמה ואיפה ומתי ואיך. משאיר זאת לאחרים. באתי לשתף אתכם יחד במחשבות שלא מניחות לי בימים מורכבים והזויים אלו. 

אנו מאוד אוהבים חופש, מי לא אוהב חופש אך נראה שעל 'חופשה' שנכפתה עלינו בימים אלו כולנו היינו מוותרים. 

יש משהו מגביל, חונק וגומר אותך ברגע שאתה חייב לעשות, כעת אנו חייבים להיות בחופשה, סוג של מעצר בית... אז זה לא כיף אך אפשר לקחת זאת כקושי שיוצר הזדמנות! [בהמשך אגלה מי אמר את המשפט הגאוני הזה...].

ההזדמנות היא להסתכל פנימה לתוך המשפחה, לתוך ההורים ומעל הכל לתוך הנשמה הפנימית שלנו. להתמודד עם שאלות של משמעות, משמעות החיים ומה תפקידנו בעולם הכל כך שברירי הזה. לקבל פרופרציה, כוחו הבלתי מוגבל, כביכול של האדם שהגיע לחלל, ייצר פצצות אטום, סייבר ואף את ה'חץ' מתברר כעת ככח שולי, נגיף קטנטן [שלא נראה לעין...] מאיים על חיי מליוני אנשים, על כלכלת העולם ועל יציבותו. קוראים לזה במילה אחת: 'ענווה', לדעת שאתה לא יודע, לדעת שיש כוחו עליון שגדול מאיתנו.

אז איך מחזיקים מעמד? ראשית השמחה, לשמוח במה שיש, לראות את החיובי גם במצב המטורף הנוכחי. השמחה אינה רק 'צ'ופר' או 'טיפ' טוב לחיים, השמחה היא 'מוצר בסיסי' שהחיים בנויים עליה, בלי שמחה, עם עצב יש פחות, הרבה פחות, כח להתמודד על אתגרים וקשיים לכן חייבים לסגל לעצמנו את ה'עין הטובה' ולראות הטוב בכל מצב. דבר נוסף לנסות 'לשחרר את ההגה', אנו לא שולטים במחר וודאי לא במה יקרה אחרי פסח או שנה הבאה, לשחרר... לוותר על התשובה לשאלה 'מה יהיה' כי באמת אף אחד לא יודע מה יהיה... זה הסוד לשפיות שלנו, לחשוב בזמן קצוב של יום, מה אני עושה היום טוב לעולם? למשפחתי, לסובב אותי ולעצמי. כך נשרוד ונקבל תקווה לימים שיבואו.

כמובן שמירה על בריאות הנפש והגוף, לוותר על עיסוק בפרשנויות וניתוחים מיותרים ומפחידים, לנצל את הזמן לקריאה, עשיית טוב וחסד, שיחה עם מכרים, סבים וסבתות בודדים וגם על המבודדים לא נוותר...  וכמובן לשמור על הכללים של משרד הבריאות, בהיה 'נטורי קרתא'...
הוא אשר אמרנו: 'באמצע הקושי שוכנת הזדמנות' ומי אמר זאת? לא פחות מאשר אלברט איינשטין.  גאון... הא... בשורות טובות.

מזמין אתכם לפנות אלי בכל שאלה ובקשה.


באהבה רבה
גבי קדוש
רב המועצה
0547775435
gabik@bns.org.il 

תיבה לשאלות, תהיות ומה שבניהן 

Thanks! Message sent.

bottom of page